Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Γιατί όμως?

Από όλα τα προηγούμενα, βλέπουμε πως η ανθρωπότητα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λύση του ενεργειακού προβλήματος που απασχολεί όλους μας. Η παραγωγή "φτηνής" και ακίνδυνης για το περιβάλλον ενέργειας έχει πετύχει και σε 6 περίπου χρόνια θα είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε(αν όχι εμείς, άλλοι Ευρωπαίοι) τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής σύντηξης. Μας δίνεται τώρα η τεράστια ευκαιρία να ηλεκτροδοτήσουμε τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ας σταματήσουμε επιτέλους τις πεπαλαιωμένες μεθόδους παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα. Μόνο ατμοσφαιρική μόλυνση έχουν να μας δώσουν.

Δεν έχουμε χρόνο να εξελίξουμε τεχνολογικά τις μεθόδους παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές. Είμαστε κοντά, αν δεν το έχουμε περάσει ακόμα, στο οριακό σημείο αναστροφής. Δεν έχουμε χώρο να καλιεργήσ
ουμε βιοκαύσιμα για να καλύψουμε όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας. Κάθε χρόνο, για την κίνηση των οχημάτων μας, καταναλώνουμε 2-3 Γιγατόνους καυσίμων.(1 γιγατόνος=χίλια εκατομμύρια τόνοι). Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων ανέρχεται σε μισό γιγατόνο. Θα χρειαζόμασταν το έδαφος αρκετών πλανητών με το μέγεθος της Γης για να καλλιεργούμε βιοκαύσιμα.

Επιπρόσθετα, η ιδέα των αιολικών πάρκων όχι μόνο είναι ασύμφορη αλλά όπως επιστήμονες υποστηρίζουν, τα αιολικά πάρκα, αλλοιώνουν το στροβιλισμό της ατμόσφαιρας και ενδέχεται να προκαλούν δυσμενείς κλιματικές αλλαγές στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Η ηλιακή ενέργεια ίσως στο μέλλον χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα όταν φυσικά επινοηθούν μετατροπείς με χαμηλό κόστος έτι
σ ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς να τους αποκτήσει.

Η γεωθερμική ενέργεια δυστυχώς είναι ελεύθερα διαθέσιμη σε λίγες περιοχές της Γης όπως η Ισλανδία. Οπότε η πλειοψηφία των κρατών του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε αυτή τη μορφή ενέργειας.

Υποστηρίζω πως η πυρηνική ενέργεια είναι η
μοναδική μορφή ενέργειας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για την Γη και χωρίς να παρεμβαίνει στην ικανότητά της να διατηρεί φιλικές συνθήκες κλίματος και ατμοσφαιρικής σύνθεσης. Το μεγαλύτερο ποσό διαθέσιμης ενέργειας από τις χημικές αντιδράσεις της καύσης του άνθρακα είναι περίπου 9 κιλοβατόρες ανά χιλιόγραμο.Η πυρηνική σύντηξη προσφέρει εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια. Οπότε η ποσότητα των πυρηνικών καυσίμων για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες μας είναι ελάχιστη σε σχέση με τον όγκο των δραστηριοτήτων μας και το ίδιο ισχύει και για τα πυρηνικά απόβλητα. Έτσι, θα χρησιμοποιούμε τη πυρηνική σύντηξη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να προκληθούν προβλήματα σαν αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τα ορυκτά καύσιμα.

Γιατί λοιπόν να αντιδρούν οι οικολόγοι με τόσο πάθος σε αυτή την ευεργετική ανακάλυψη? Μήπως πρέπει σύντομα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και όλοι μαζί να συνεργαστούμε για το κοινό καλό?



Για να κλείσω, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως όλα τα παραπάνω με προβλημάτισαν καθώς δούλευα για να ολοκληρώσω την εργασία της πυρηνικής φυσικής και γι αυτό θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας. Μπορεί κάποιοι από εσάς να μην συμφωνείτε με τις απόψεις μου και γι αυτό, σας ζητώ να επικοινωνήσετε μαζί μου με e-mail στην διεύθυνση: montifas@hotmail.com ή να αφήσετε κάποιο σχόλιο στο Blog. Ευχαριστώ για το χρόνο και το ενδιαφέρον σας...

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: